Aarhus Kommune hædrer arkitekturen

Rådmand Bünyamin Simsek overrækker i dag præmier til bygherrer, arkitekter og ejere i byrådssalen på Aarhus Rådhus, hvor coronapandemien betyder, at fejringen i år bliver anderledes.

Flere og flere ønsker at blive aarhusianere. Det kan vi se på befolkningstallet og på antallet af byggeprojekter. Men vi må ikke have for travlt med at bygge. Bygherrerne skal til stadighed have fokus på arkitekturen. Årets præmieringer er med til at understrege, at Aarhus er en by, hvor hele den arkitektoniske skala er i brug og viser en by, der både er optaget af kvalitet og af at skabe variation i bybilledet.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Stadsarkitekt Stephen Willacy fremhæver præmieringerne af ”Nybyggeri”, ”Byfornyelse” samt ”Skiltning/Facader”, som indsatser han er meget glad for.

Det gælder ikke mindst, når de er udfoldet til både at omfatte eksempler på boliger, sports- og kulturinstitutioner, transformation af udslidte bygninger og nye tilføjelser til vores smukke by. Ved at have fokus på at høj arkitektonisk kvalitet skaber gode rammer for vores liv, fastholder vi byens historiske identitet og kvaliteter. Byfornyelsens særlige opgave er at forene gammelt med nyt og stimulere til fortsat udvikling på baggrund af en forståelse for det eksisterende.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Årets præmieringer

Det overordnede tema for dette års udvælgelse er, på linje med Arkitektforeningens tema i 2020, ’det gode boligmiljø og fællesskaber’. To af de præmierede projekter er netop boligprojekter: Jordskokkevænget 15-45 i Nye og Stenpassagen 3-15 i Aarhus C. Desuden præmieres Aarhus Internationale Sejlsportscenter på Aarhus Ø.

Prisen for erhvervsbyggeri i Aarhus Kommune går til Danske Banks nye hovedkontor i Jægergårdsgade.

Stadsarkitektens Særpris for midlertidig arkitektur går i 2020 til den frivillige hjælpeforening ’Arkitekter uden Grænser’ v/ arkitekt Kim Pretzmann m.fl. for Projekt Udenfor. Projektet består af seks mindre 15 m2 boliger i træhuse, som hjemløse selv har været med til at opføre, og som nu er placeret midlertidigt mellem de tidligere sygehusbygninger ved Amtssygehuset Aarhus.

Byfornyelse og Skiltning/Facader

Aarhus Kommune præmierer hvert år ejere, der har bevaret og udviklet byens arkitektoniske kvaliteter gennem modernisering, vedligeholdelse og nybyggeri i tilknytning til eksisterende bebyggelse. Samtidig præmieres særligt fine eksempler på skiltning og facader for at fremme interessen for at modernisere og indpasse disse til bebyggelsen.

Præmieringer for byfornyelse

Det Grønlandske Hus for Kultursalen
Global Timber og Fredsted Floors A/S for deres ombyggede domicil i Højbjerg.
Sct. Pauls Kirke for de to tilbygninger langs siderne.
Samt en privat ejendom i Højbjerg for en fornemt gennemført ombygning og fornyelse.
De præmierede facader er i år Mejlgade 72 v/Remien Ejendomme ApS og Søstrene Grenes nye logistikcenter i Årslev.

Den normale fejring er aflyst i stedet bliver projektpræsentationerne filmet og kan følges via et link fremsendt til alle nominerede virksomheder mv. 
Desuden vil optagelsen efterfølgende kunne ses via Aarhus Kommunes hjemmeside, hvor også præmieringsfolderne kan ses.