Aarhus får 100 nye skraldespande til mundbind

Mundbind ved stoppestedet, mundbind i vejkanten, mundbind i åen og i parken. Nogle er smidt, nogle er tabt, og andre er måske blæst derhen fra en skraldespand.

Brugte mundbind udgør en smitterisiko og er en udfordring for naturen og miljøet, fordi de blandt andet er lavet af plastik og aluminium. Samtidig viser en ny Epinion-undersøgelse, at mundbind er noget af det affald, der generer aarhusianerne allermest.

Corona har ændret meget i vores liv på kort tid - også typen af affald, der bliver smidt på gaden. Vi må og skal passe på hinanden, vores by og naturen. Derfor skal vi selvfølgelig også sørge for at smide vores mundbind i skraldespanden efter brug. De nye skraldespande gør det lettere at komme af med sit mundbind efter brug. Skulle man møde en fyldt skraldespand, må man tage sit mundbind med til den næste eller smide det ud derhjemme. Der er ingen undskyldninger for bare at smide det.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Aarhus Kommune opstiller i alt 100 skraldespande til mundbind. De første bliver stillet op mandag den 23. november.

De nye spande er designede, så det er let at smide sit mundbind ud uden at skulle røre ved håndtag eller flader. Samtidig har spandene et fastspændt låg, der sikrer, at hverken fugle eller vind kan sprede mundbind i byrummet.

De store 240 liters spande kan rumme ca. 3000 mundbind og er lavet, så de brugte mundbind også kan håndteres på sundhedsforsvarlig vis, når skraldespandene skal tømmes.

Selvom vi har tømt mange af vores skraldespande oftere, end vi plejer, oplever vi, at selv ganske få mundbind kan være nok til at danne en ”prop”, fordi de ikke falder ned i spanden. Mundbindene kan dermed give indtryk af en helt fyldt skraldespand, og samtidig kan de lettere spredes i byrummet af vind og dyr. Det problem håber vi at undgå med de nye skraldespande. Vi håber ligeledes, at vi skal bruge meget mindre tid på at samle efterladte mundbind op fra gaden fremover.
Kim Gulvad Svendsen, driftschef, Teknik og Miljø

De første spande vil blive opstillet i Aarhus Midtby, hvor de især vil blive koncentreret omkring trafikale knudepunkter og i områder med mange mennesker. Herefter vil spandene placeres i resten af byen efter behov.

Opstillingen af de nye skraldespande til mundbind bliver fulgt op med en kommunikationsindsats på plakatstandere i byen og på sociale medier.

Se resultatet fra Epinion-undersøgelsen her

Fakta
Skraldespandene er designet i samarbejde med Johs. Sørensen & Sønner Aarhus A/S. Aarhus Kommune er den første kommune, der opstiller denne type skraldespand i byrummet.