Ny byport til Aarhus Ø bliver et inspirerende urbant knudepunkt

Aarhus Ø er kendetegnet ved flere højere byggerier. På Indre Aarhus Ø bliver det anderledes. Her skal øen møde Midtbyen og forenes i både volumen og byggestil. På baggrund af udbud besluttede Aarhus Byråd på det møde i går at indgå en betinget købsaftale med AAA United A/S om byggefeltet ved indgangen til Indre Aarhus Ø også kaldet Hængslet.

AAA Uniteds bygning skyder op på en base af handel og liv og skaber åbenhed og transparens ud mod Kystvejen. De forskudte niveauer nederst i huset gentænker de klassiske etageadskillelser og danner samtidig nye byrum til glæde for alle byens borgere.

Det er sikret, at det vigtige kig ud over bugten bliver bevaret. Fra Nørreport vil man få et smukt syn under bygningen, og på afstand får man indtryk af, at bygningen svæver. Det er et flot og åbent byggeri, som spiller rigtigt fint sammen med de øvrige bygninger i området. Det er nytænkende og har f.eks. ingen bagsider, så der bliver skabt byrum hele vejen rundt om bygningen. Det bliver en flot port ind til Aarhus Ø, og et byggeri som kan tilføre den sammenhængskraft mellem Aarhus Ø og den gamle midtby, som området har brug for.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Intime byrum i trafikeret kryds

Det faktum, at projektet er hævet op på en bakke, bidrager med helt nye muligheder for byrumsdannelse omkring Nørreport. Ved at hæve rummet opstår en storslået udsigtsplads med udsyn over havnerummet og Aarhusbugten. Omvendt er der også en stor gevinst ved at sænke rummet. På den måde skaber projektet en intim, støj og vindbeskyttet promenade og solplads langs kanalen som de små pladser langs Seinen.

Hængslet har en så essentiel og relevant placering i Aarhus Midtby, at det kommer med et stort ansvar at skulle opføre et projekt netop her. Vi har taget den fantastiske placering meget alvorlig, og føler indledningsvis at vi har haft held til at få bygning og placering til at tale sammen. Vi håber nu blot, at vi også har dygtigheden til at føre det ud i livet.
Anders Krogh, ansvarlig for AAA United A/S

AAA United, som er en del af BESTSELLER A/S, har planer om, at kontorhuset kan huse både BESTSELLER relaterede selskaber men også mange andre spændende virksomheder. Kontorbygningen har fem fulde etager, en åben stueetage, markedsplads og p-kælder til biler og cykler.


Bæredygtighed og Upcycling

Bæredygtighed er et tema der går igen i projektet. Det offentlige marked skal både være stedet, hvor øboerne svinger forbi for en kop kaffe og en øko snurre på vej på arbejde. Men det skal også være stedet, hvor aarhusianerne mødes for at upcycle møbler, tøj, cykler mv.

Visionen er, at upcyclingen ikke kun forgår under kontorhuset. De dele af kontorhuset, som vil være tilknyttet selskaber i relation til BESTSELLER A/S, vil være forsøgt prioriteret til samarbejdspartnere, som netop beskæftiger sig med innovative og bæredygtige forretningsområder. Samtidig har AAA United A/S en ambition om at anvende upcyclede materialer, hvor det giver positivt resultat i livscyklusanalysen. F.eks. er det oplagt at upcycle beton i konstruktioner, ligesom de vil anvende upcycled støbeglas til facadebeklædning og til facadens solafskærmning.

Med den bæredygtige tilgang til livet i Aarhus, tilføjer projektet et nyt lag til udviklingsplanen for Indre Aarhus Ø.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Forventningen er, at byggeriet vil være klar til at slå dørene op for madmarked og kontorlandskaber i 2026.

Fakta

Teamet bag AAA United A/S består af Arkitekt Dorte Mandrup A/S, Ingeniør Søren Jensen A/S og Landskabsarkitekt Kristine Jensen.

Visualisering: KVANT-1