Aarhus tester intelligente skraldespande

Når sol og varme lokker aarhusianerne ud for at nyde naturen, følger der ofte en stor mængde affald med ud i det grønne. Godt vejr betyder også tit, at man kan købe en kop kaffe eller noget andet godt fra små mobile salgsboder ved byens populære udflugtsmål. Det kan hurtigt resultere i, at de omkringliggende skraldespande meget hurtigt bliver fyldt med to-go-kopper og anden engangsemballage. I andre perioder kan de samme skraldespande stå tomme i ugevis.

Denne sommer tester Aarhus Kommune de intelligente skraldespande ved Årslev og Egå Engsø. De to søer er eksempler på områder, hvor mængden af affald er meget svingende.

Det er altid dejligt, når aarhusianerne nyder vores smukke natur – også gerne med en kop kaffe eller en is i hånden. Som kommune kan vi ikke være alle steder på én gang, og derfor håber jeg, at disse intelligente skraldespande kan hjælpe med at undgå, at man møder en overfyldt skraldespand - omend en fyldt skraldespand altså aldrig er en undskyldning for at efterlade sit affald. Er uheldet ude, må man tage kaffekopper og ispapir med til den næste skraldespand,
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune

De nye skraldespande kan rumme ca. fem gange mere affald end de eksisterende spande og skal ikke tømmes helt så ofte. Udover at forhindre overfyldte skraldespande kan den tekniske løsning forhindre, at der køres ud for at tømme tomme skraldespande. Det bliver således lettere at planlægge en optimal tømning af spandene.

Vi har rigtig mange skraldespande i Aarhus Kommune. De fleste står i byen og tømmes dagligt. Andre, som dem ved vores to engsøer, tømmes en til tre gange om ugen i sommerhalvåret, mens de om vinteren tømmes omkring hver 14. dag. Målet er, at borgerne ikke møder overfyldte spande og at vi kun tømmer, når behovet er der,
Kim Gulvad Svendsen, driftschef, Teknik og Miljø

Kommunen har de seneste år haft gode erfaringer med anvendelse af færre men større skraldespande i byens grønne områder.

Fakta

  • Der er opstillet fire intelligente skraldespande ved Årslev Engsø og fire ved Egå Engsø.
  • Spandene er udstyret med låg, der både kan åbnes med hånden og via en fodpedal til berøringsfri betjening.
  • I løbet af sommeren vil spandenes sider blive brugt til lokal naturformidling.