Nye gadelamper øger trygheden og sparer energi i det sydlige Aarhus

Der er nye gadelamper på vej til byerne syd for Aarhus. Beboerne i blandt andet Malling, Beder og Solbjerg er de næste i rækken til at få ny, energibesparende gadebelysning.

Den første LED-lampe i Malling markerer, at endnu flere aarhusianere nu kan få glæde af den nye gadebelysning. LED-lamperne vil gøre det tryggere at færdes på stier og veje i byerne syd for Aarhus, og med de energibesparende LED-lamper er vi et skridt tættere på arbejdet med at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Mere lys – mindre energi

De nye gadelamper er tændt hele natten, dog dæmpet med 50 %. På de veje, hvor gadelamperne endnu ikke er udskiftet, er kun hver anden lampe tændt i nattetimerne. Med de nye LED-lamper er der altså mere lys på vejene om natten, og det øger både trygheden og trafiksikkerheden.

På grund af LED-teknologien bruger lamperne stadig mindre energi end de gamle lamper, selvom de nye er tændt i længere tid. Den første del af projektet har vist, at de nye LED-lamper bruger 30 % mindre energi end de gamle.

I første del af projektet blev 29.000 gadelamper skiftet ud med LED-lamper i blandt andet Midtbyen, på Trøjborg og på Frederiksbjerg. Arbejdet med de resterende 23.000 gadelamper er sat i gang, efter at byrådet i marts sikrede økonomien til projektet.

Læs mere om projektet her