Ny kampagne i nattelivet: Husk at koldt vand dræber

”Pas på dine gutter – når festen slutter”, lyder budskabet i en ny kampagne, som Østjyllands Brandvæsen og Aarhus Kommune lancerer i dag. Formålet er at få gæster i nattelivet til at være opmærksomme på hinanden, så alle kommer godt hjem.

Vi vil gerne have alle sikkert hjem efter en festlig tur i byen. Det gør vi bedst ved at passe på hinanden og ikke lade meget berusede venner og bekendte gå alene ud i natten. Alt for mange gange de seneste år er folk kommet for tæt på vandet i havnen. Så det er en klar opfordring til, at man passer på hinanden og følges ad hjem, når festen slutter.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø

Kampagnen henvender sig primært til unge mænd mellem 18 og 29 år, da det det oftest er dem, der falder i vandet på vej hjem fra en fest eller en bytur.

Vi er nu inde i en dejlig tid med masser af hygge med familierne, kollegaerne og vennerne – men vi er også inde i en mørk og kold tid, hvor det er med stor fare forbundet ved ophold langs vores åbne vandsteder i Aarhus Kommune. Sørg for at følges ad og kom godt hjem fra festlighederne og hold godt øje med hinanden. Er du nødsaget til selv at komme hjem, bør du holde afstand til havn og å.
Søren Møller, beredskabsinspektør, Østjyllands Brandvæsen

Restauratørnetværket i Aarhus bakker op om kampagnen ved bl.a. at uddele falske tatoveringer og servere øl og festlige drinks på ølbrikker med kampagnens budskab til de glade gæster.

Vi vil gerne bidrage til, at vi alle sammen tager et større ansvar for at passe godt på hinanden i det aarhusianske natteliv. Hvis vi alle sammen bliver bedre til at holde lidt øje med at dem, der måske har fået lidt for meget at drikke, kan vi forhåbentlig undgå at nogen falder i vandet.
Mads Krigslund, formand for restauratørnetværket i Aarhus

Ud over ølbrikker og falske tatoveringer med kampagnebudskabet består kampagneindsatsen af en målrettet indsat på Facebook, Instagram, YouTube og Snapchat. Aarhusianerne kan også støde på kampagnens budskab på plakater og informationstavler flere steder i byen. Og da analyser fra Trygfonden viser, at flere drukneulykker sker i forbindelse med, at mænd tisser i vandet, bliver der i dag opstillet ekstra urinaler i byen.

Indsatsen er en fortsættelse af kampagnen ”Hvor våd skal din bytur være?” fra 2019. Kommunikationsindsatsen står ikke alene. Der er i de seneste år investeret i flere stiger med lys i, flere redningskranse og termiske kameraer ved åen og havnen.

Hvad skal du gøre, hvis der sker en ulykke?
Hvis du falder i vandet:

  • Bevæg dig mindst muligt
  • Bevar roen, mens du råber på hjælp
  • Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet

Hvis du ser eller hører en person i vandet:

  • Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i nærheden
  • Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer
  •  Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende til nærmeste redningsstige

Østjyllands Brandvæsen har flere udrykninger om året til mulige ulykker ved havn, å eller søer i Aarhus Kommune.
2020: 20 udrykninger til havn/å/søer i Aarhus Kommune.
2021: 11 udrykninger (indtil dags dato) til havn/å/søer i Aarhus Kommune.