Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Ny afdeling skal styrke borgerinddragelsen

Med en dedikeret afdeling for medborgerskab sætter Teknik og Miljø borgerinddragelse højt på dagsordenen.

04. nov. 2022
  • Læs op

Indhold

    Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø, har handlet hurtigt efter, at forligspartierne ved budgetforliget i slutningen af september afsatte tre mio. kr. årligt til borgerinddragelse. Fra næste uge bliver der derfor etableret en ny afdeling for medborgerskab i Teknik og Miljø med en medarbejderflok på i omegnen af 20 personer, som skal få arbejdet med borgerinddragelse langt ud over stepperne.

    "Ingen kan være i tvivl om, at borgerinddragelse og medborgerskab er områder, hvor Aarhus Kommune kan gøre det bedre. Derfor har det været vigtigt for mig, at vi kommer i gang så hurtigt som muligt med at få inddraget flere aarhusianere endnu mere i byens udvikling. Vi skal lytte, imødekomme og involvere folk tidligere i processerne, så aarhusianerne får en reel mulighed for at få indflydelse på udviklingen af deres by. Jeg glæder mig virkelig til at arbejdet går i gang", siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

    Ved budgetforliget blev der afsat tre mio. kr. årligt til området. Herudover har Teknik og Miljø foreslået byrådet, at der findes yderligere to mio. kr. gennem intern omprioritering indenfor Teknik og Miljøs egen økonomi. Denne del af finansieringen indgår i Teknik og Miljøs oplæg til udmøntning af budget 2023.

    Flere målgrupper skal inddrages

    Den nye afdeling kommer til at arbejde med borgerinddragelse på flere områder. Det ligger dog fast, at afdelingen blandt andet skal arbejde for at involvere flere og andre målgrupper, end der typisk involverer sig i dag. I den forbindelse bliver udviklingen af nye digitale samskabelsesformater vigtigt.

    Afdelingen skal også arbejde med at gøre borgerinddragelsen mere områdespecifik og målrettet, så det kan være forskellige metoder man arbejder med alt efter om det f.eks. er Aarhus Ø eller Mårslet, man arbejder med. Ambitionen er at udvikle inddragelsesmetoder som skaber dialog i øjenhøjde.

    I den forbindelse vil den nye afdeling også få ansvaret for at skabe et forstærket samarbejde for dialogen med de vigtige fællesråd. Afdelingen skal desuden udarbejde en ny Aarhus model for borgerinddragelse.

    Der bliver også en særlig indsats for grønt medborgerskab, så der bliver et forstærket grønt perspektiv i kommunens videre udvikling. Afdelingen får ansvaret for en forstærket dialog med aarhusianerne omkring øget biodiversitet, klimatilpasning, bynatur, skove, samt brugen af grønne og rekreative områder.

    "Det er en klar ambition, at vi skal have mere grønt og flere rekreative grønne muligheder i hele kommunen. Flere aarhusianere skal have bedre adgang til grønne områder uanset, om de bor indenfor Ringgaden eller i oplandsbyerne. Det bliver også en stor opgave at få involveret flere målgrupper, end vi formår i dag. Det er ingen hemmelighed, at det er en udfordring at engagere særligt børnefamilier og unge, og vi har ikke opskriften klar endnu, men jeg har store forventninger til, at vi med den nye afdeling finder frem til de rette ingredienser", siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

    Kim Gulvad Svendsen, der i dag er bylivschef, bliver fremover også chef for medborgerskab i Teknik og Miljø. Det vil være afdelingsleder Mikkel Eskesen, som får ledelsen af de 20 medarbejdere i afdelingen.