Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Fra p-plads til grønt mødested

Teknik og Miljø-rådmand, Nicolaj Bang, foreslår, at en del af Kaløgade og p-pladsen bag den gamle arkitektskole forvandles til et nyt mødested. Det er første udspil i realiseringen af en ny helhedsplan for området omkring Nørreport.

15. maj 2023
  • Læs op

Indhold

    I dag dominerer biler og p-pladser området bag den gamle arkitektskole. Men hvis det står til Nicolaj Bang, skal det være fortid. Han foreslår, at aarhusianerne i stedet får et nyt mødested med et grønt byrum, et idræts- og fritidshus og ny bebyggelse.

    "Vi skal indfri det uforløste potentiale, der er i pladsen. Områdets mange bevaringsværdige og fredede bygninger, gårdrum og små forbindelser og smutveje giver en særlig stemning og historie, og det skal vi gøre brug af. Derfor vil jeg arbejde for, at vi får udviklet et nyt, grønt byrum til aarhusianerne, der både passer på og videreudvikler på områdets særlige identitet", siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Naboerne har ønsket en grønnere plads. Formand for Midtbyens Fællesråd, Thomas Kruse siger:

    "Vi ønsker at omdanne p-pladsen til kvarterets nye grønne åndehul, hvor der er plads til legeplads og boldbaner, men også kulturaktiviteter i den tidligere maskinfabrik og måske teatergruppe i auditoriebygningen", siger Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd.

    Helhedsplan med afsæt i områdets identitet

    Rådmandens udspil kommer i forbindelse med, at Magistraten tidligere i dag har drøftet en ny helhedsplan for området omkring Nørreport.

    Helhedsplanen sætter en klar og strategisk retning for området, der inkluderer de ikoniske gader Mejlgade, Studsgade, Graven med flere.

    "Jeg synes, at området er helt særlig – her ligger kulturliv, caféer og butikker side om side i kødstadens tætte gader, og aarhusianerne har indtaget de små rum mellem bygninger og baggårdene. Jeg tror, de fleste aarhusianere har gode minder fra området. Og det skal vi sørge for, at vi også får i fremtiden. I helhedsplanen har vi nøje analyseret og beskrevet de små bymiljøer i området, og det skal vi tage hensyn til, når vi i fremtiden skal udvikle området", siger Nicolaj Bang.

    Midtbyens Fællesråd har været med i følgegruppen, der har fulgt og bidraget til helhedsplanen.

    "Vi har været med i udviklingen af helhedsplanen de seneste 3-4 år. Det har været en lang proces med workshops og møder, men vi håber, at den nu kan være med til at understøtte og udvikle Nørre Stenbro og Latinerkvarterets kulturhistoriske værdier", siger Thomas Kruse, formand, Midtbyens Fællesråd.


    Mere grønt og blåt

    Et andet væsentligt element i helhedsplanen er klimasikring af Nørreport-området, der ligger lavt, og dermed er udsat i store regnskyl. Helhedsplanen anbefaler, hvordan de blå og grønne elementer kan indgå på Nørreport og Østbanetorvet, uden det forringer trafikken.

    Fakta om helhedsplanen

    • Helhedsplanen beskriver visionen for området, og hvordan det skal udvikle sig de næste mange år frem
    • Nye muligheder opstod i området, da arkitektskolen flyttede til Godsbanen. De kommende år skal deres gamle bygninger finde nyt liv
    • Helhedsplanen er blevet til i tæt udvikling med engagerede borgere og naboer i området. En følgegruppe bestående af personer fra Midtbyens Fællesråd, Nørrestenbro Beboerforening og andre aktive beboere har bidraget til planens overskrifter og strategier


    Helhedsplanens fem delstrategier

    1. En blå og grøn bydel
    2. Livet mellem husene
    3. Forbindelser og sammenhænge
    4. Anvendelse og kulturfortætning
    5. Historisk identitet og arkitektur