Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Borgere og virksomheder kan have betalt for meget i byggesagsgebyrer

Aarhus Kommune har i en periode i lighed med flere andre kommuner opkrævet byggesagsgebyrer pr. påbegyndt 15 minutter. Den praksis er blevet underkendt.

  • Læs op

Indhold

    Hvis man har fået behandlet en byggesag i Aarhus i perioden 1. januar 2015 til juni 2020 har man muligvis betalt for meget i byggesagsgebyrer.

    Teknisk Udvalg drøftede sagen i sidste uge, og der var enighed om, at det er problematisk, at der er sået tvivl om kommunernes faktureringsmetoder tilbage i tiden.

    Der var også enighed blandt medlemmerne i Teknisk Udvalg om, at borgere og virksomheder skal have mulighed for at få undersøgt deres sag og få tilbagebetalt det beløb, som de eventuelt har betalt for meget. 

    Aarhus Kommune har sammen med en række andre kommuner siden 1. januar 2015 opkrævet gebyrer i byggesager efter tidsforbrug. Aarhus Kommune har afregnet pr. påbegyndt 15 minutter i overensstemmelse med vejledning fra Kommunal Teknisk Chefforening (KTC). 

    Byggeklageenheden, som behandler klager over kommunernes afgørelser efter byggeloven, traf i 2020 afgørelser om, at tidsforbrug på et kvarter, selvom et sagsbehandlingsskridt tager kortere tid, har karakter af et fast opstartsgebyr og er ulovlig. Aarhus Kommune ændrede praksis i juni 2021 og registrerer nu sagsbehandling pr. minut.

    Der kan være sket oprunding til hele kvarter i nogle tidsregistreringer i tiden fra den 1. januar 2015 til i hvert fald juni 2020. Det drejer sig om minutter i et stort antal sager. Teknik og Miljø anslår, at ca. 10.000 sager er omfattet af muligheden for at få tilbagebetalt et evt. overfaktureret beløb.

    Teknik og Miljø vurderer, at der vil være betydelige administrative omkostninger forbundet med at genoptage alle sagerne. Det er derfor besluttet, at man gør opmærksom på muligheden bl.a. på kommunens 
    hjemmeside.

    Vi opfordrer til, at man henvender sig, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har betalt for meget, så vil vi i dialog med borgerne kigge på sagerne. Men vi opfordrer også til, at man væbner sig med tålmodighed, da der er tale om en meget stor sagsmængde

    Torben Simonsen, kontorchef, Teknik og Miljø.

    Man kan fra 2. oktober ansøge om at få undersøgt sin sag på kommunens hjemmeside aarhus.dk.

    Sidst opdateret: 5. oktober 2023