Virtuelle borgermøder kan noget

Teknik og Miljøs første virtuelle borgermøde løb af stablen i sidste uge. Anledningen var et oplæg og debat om den kommende helhedsplan for Årslev.

300 husstande i lokalområdet havde forinden modtaget en invitation til mødet i deres eBoks – præcis som de ville have gjort til et hvilket som helst andet borgermøde. Denne gang var adressen på den lokale skole eller forsamlingshus blot udskiftet med et link til facebooksiden Vi udvikler Aarhus, hvor mødet kunne følges.

Folk koblede sig talstærkt på. Godt 160 deltagere fulgte med hjemme i stuerne via Facebook Live. Det affødte flere end 100 relevante spørgsmål, som panelet besvarede til kameraet under debatten.

Debatten blev i øvrigt holdt udendørs. Dels fordi anbefalingen om at holde to meters afstand til hinanden var en udfordring i den lånte kantine, hvis ikke, der skulle alt for mange kaffemaskiner og mikroovne med i baggrunden. Men også fordi kulissen udenfor var enormt relevant. Paneldeltagerne stod nemlig med Årslev Fælled i baggrunden – netop det område, hele mødet handlede om.

Virtuelle møder kan ikke stå alene

Teknik og Miljø har længe barslet med ideen om virtuelle borgermøder, men der skulle et forsamlingsforbud til for at tage springet fra det traditionelle borgermøde til det virtuelle.

Overbevisningen er nu, at borgerinddragelse godt kan foregå virtuelt, og at vi har fundet en form, der fungerer. Den opfattelse er vi heldigvis ikke alene om.

”Det kan noget, den her måde at lave borgermøder på (lige med lidt praktiske ændringer, så er det en spændende måde at være med til et borgermøde på),” skrev Birte Laursen i chatten under mødet og høstede flere likes.

Planafdelingen har imidlertid ingen intention om en total afskaffelse af de fysiske borgermøder, som stadig er at foretrække til den tætte dialog og workshops om fremtidige planers indhold.

Nu er konceptet testet af. Vi har erfaret, at vi nok skal opgradere lidt på optageudstyret, at slides på et lærred ikke fungerer, og at man ikke kan vide sig sikker på teknikken, selvom man har testet det flere gange.