Ny arkitekturpolitik: Byens udviklere skal forvente, vi vil snakke mere om arkitektur, byrum og kvalitet

Aarhus’ nye arkitekturpolitik – Politik for Bykvalitet og Arkitektur – blev vedtaget i efteråret 2022. Den sætter retningen for, hvordan Aarhus skal udvikle sig i fremtiden. Og politikken skal ikke bare i skuffen. Den skal bruges aktivt af alle – både politikere, forvaltning og erhvervslivet. Internt i Teknik og Miljø er implementeringen i gang, og det betyder naturligt også ændringer i, hvordan afdelingen for Byggesagsbehandling arbejder.  

”Politikerne har sendt et klart signal om, at vi skal forholde os til andet end reglementet. Vi skal også forholde os til, hvordan et byggeri passer ind i området, hvad et nyt byggeri tilfører til området, og hvorfor det arkitektonisk skal se ud på denne måde. Derfor skal byens udviklere forvente, at vi vil snakke endnu mere om arkitektur, byrum og kvalitet, når de sender en byggeansøgning afsted til os, lyder det fra Anne Kabus, afdelingsleder i Byggesagsbehandling, Teknik og Miljø.

Sagsbehandlerne bruger blandt andet en stedslæsning af området, når de skal have dialogen med byens udviklere i byggesagsbehandlingen. Stedslæsningen er en analyse af et givent steds historie, værdier og potentialer. På den måde stiller stedslæsningen skarpt på, hvordan vi værner om et steds særlige kendetegn, og den skal udviklere forholde sig til. Det skal nemlig være med til at sikre, at nyt byggeri passer ind i området, og byggeriet tilfører noget nyt i overensstemmelse med det eksisterende.  

I baghånden har sagsbehandlerne også arkitekturpolitikken.  

”Hvis man vil vide mere om, hvilke værdier og kvaliteter vi kigger efter, er der hjælp at hente i politikken. Her finder man to konkrete værktøjer – blandt andet otte pejlemærker, hvor man kan læse mere om de kvaliteter, vi vil se i byudviklingsprojekter,” siger Anne Kabus.  

Pejlemærkerne beskriver blandt andet, hvordan byudviklingsprojekter skal give noget tilbage til sine omgivelser, skal bygge videre på historien og passe ind i det omkringliggende landskab og natur.

Læs arkitekturpolitikken, og find pejlemærkerne her