Butikker skal huske tilladelserne

Der er rigtig meget, der skal tages højde for, når en butik skal åbne i et nyt lokale – blandt andet reglerne for byggeri. Det er bare langt fra alle butiksindehavere, der er opmærksomme på det, erfarer Teknik og Miljø.

”Vi ser desværre jævnligt, at der ikke søges om de relevante tilladelser, når butikslokaler skifter hænder i Aarhus. Men man kan med fordel kontakte os, inden man går i gang med ændringer – også selvom man indretter butik i eksisterende butikslokaler,” siger afdelingschef i Teknik og Miljø, Ann Hamborg.
Når ændringer og ombygninger ikke sker i tide, kan det give væsentlige udfordringer senere i forløbet.

”Vi forstår godt, at fokus i høj grad er på at få indrettet butikken, så man kan åbne for kunder. Men det kan både blive dyrt, tidskrævende og besværligt, hvis man ikke får lavet tingene rigtigt fra start,” forklarer afdelingschefen.


Ufravigelige krav

Når der ikke søges tilladelse til de rigtige ting, så skyldes det ikke sjældent manglende viden om, hvad der skal til for at ændre på en butik. Der kan både være lokalplaner, der skal følges, nye krav om handicapindretning, brandsikkerhed, lige som en ændret anvendelse af bygningen og facaden kræver tilladelser. Der er heller ikke fri leg, når det kommer til skiltningen.

”Der er krav, vi ikke kan gå på kompromis med – for eksempel i forhold til sikkerheden og indretningen. Og det ærgrer os, når vi ser nye butiksejere stå med håret i postkassen, fordi de står foran ændringer, som kunne være undgået, hvis de havde søgt en tilladelse,” siger Ann Hamborg og understreger, at trods korte sagsbehandlingstider skal man ikke søge byggetilladelse, dagen før butikken åbner.

”Tilladelserne skal naturligvis søges, inden arbejdet går i gang. Og der er en række oplysninger, vi skal have i hus og undersøge, inden vi kan behandle ansøgningen. Derfor anbefaler vi, at man få sendt ansøgningerne om byggetilladelser af sted meget tidligt i processen.”

I mange tilfælde kan det dog være en fordel at søge om en forhåndsdialog med Teknik og Miljø, inden ansøgningen om byggetilladelse sendes af sted.

 Hvis du er interesseret I at høre mere fra Teknik og Miljø, tilmeld dig vores nyhedsbrev via linket.