Grøn bæredygtighedskonsulent hjælper anlægsgartner

I efteråret 2020 løb Det Grønne Akademi for første gang af stablen. Det Grønne Akademi er et kompetenceopbyggende projekt, hvor højtuddannede ledige akademikere opkvalificeres til at arbejde med grøn omstilling i virksomheder.

En af de virksomheder, der var med i projektet, var ’Anlægsgartnerne H. Hoffmann’, der holder til i Risskov. Anlægsgartnerne H. Hoffmann udfører forskelligt entreprenørarbejde bl.a. brolægning, beplantning og vedligeholdelse af grønne områder, hvor den grønne omstilling også er tænkt ind.

”Den grønne omstilling fylder dagligt, og nogle fokuspunkter var vi allerede i gang med, f.eks. genbrug og affaldssortering, og nogle nye fokuspunkter er kommet til i løbet af projektet,” fortæller indehaveren og den daglige direktør Henrik Hoffman.

Akademisk tilgang finder grønne potentialer

Anlægsgartnerne H. Hoffmann har haft Mette Silkjær i praktik. Hun er uddannet indenfor antropologi, international markedsføringsøkonomi, HDO og organisationspsykologi. Gennem Det Grønne Akademis uddannelses- og virksomhedspraktikforløb har hun udvidet denne pallette med både teoretiske og praktiske erfaringer bl.a. grønne forretningsmodeller, energiberegninger og udregning af biofaktor.

Mette Silkjær har bl.a. brugt sin antropologiske faglighed i mødet med Anlægsgartnerne H. Hoffmann, hvor hun har været med ude på opgaver, for at blive klogere på virksomhedens daglige drift.

”Under en bladopsamling, hvor jeg indgik i arbejdet, observerede jeg, at de brugte engangsplastiksække til at samle bladene i. Vi startede derfor en dialog, om vi kunne finde et alternativ, der var lettere og som kunne genbruges. Jeg hentede nogle IKEA poser hjemme, og derfra udviklede det sig til afprøvning af Bigbags i forskellige størrelser. Det fungerede godt, fordi de kunne indeholde mere, var lettere at fylde pga. en større åbning og kan genbruges mindst 50 gange,” siger Mette Silkjær

Sparer 1,5 tons plast

Ved at skifte fra plastiksække til big bags, kan Anlægsgartnerne H. Hoffmann spare 6000 stk. om året svarende til 1,5 ton ren plast. Derudover kan de også spare ca. 50 arbejdstimer om året, da big bags er nemmere og hurtigere at fylde end plastiksækkene.

Herudover har Mette Silkjær observeret og kommet med forslag til andre ændringer i virksomheden bl.a. logistik, kommunikationsstrategi, udregning af biofaktor, grønne forretningsmodeller samt italesættelsen af grøn omstilling, både i den daglige drift og på et strategisk niveau.

”Det er et ongoing arbejde med at undersøge, hvordan man kan se grøn omstilling i de enkelte arbejdsopgaver. Jeg har forsøgt at starte en sneboldeffekt, der fortsat ruller videre efter min praktik,” fortæller Mette Silkjær.

Nogle gange er det de små ting, der skal ændres på, for at det store billede ændrer sig, hvilket udskiftningen af plastiksækkene er et godt eksempel på. Grøn omstilling sker på alle niveauer både det strategiske og i dagligdagen, og alle niveauer er vigtige og gør en forskel.

FAKTA:
Det grønne akademi består af et fem ugers undervisningsforløb på Erhvervsakademi Aarhus efterfulgt af fire ugers praktik i en virksomhed.

Projektet afsluttes med en rapport, hvori bæredygtighedskonsulenterne kommer med en handlingsplan, så virksomheden fortsat kan arbejde med den grønne omstilling.

 

Hvis du er interesseret I at høre mere fra Teknik og Miljø, tilmeld dig vores nyhedsbrev via linket.