Aarhus klar til pant på takeaway-emballage

Vi bruger ca. 300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsbokse til takeaway om året i Danmark. I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, vi indsamler fra skraldespande og på gader og grønne områder, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus.

Men det skal snart være slut med at smide den tomme to go-kop i skraldespanden eller ærgre sig over, at der flyder med engangsemballage i Aarhus.

Rammer og finansiering for et treårigt forsøg på plads. Derfor annoncerer Teknik og Miljø nu et udbud efter én eller flere eksterne samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at etablere et pantsystem, der skal kunne bruges i hele Aarhus Midtby.

Forsøget vil starte med at fokusere på to go-kopper, men det er ambitionen at etablere et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage.

Det bliver frivilligt, om byens kaffebarer og caféer vil være med i forsøget. Flere af byens kaffebarer har efterspurgt et fælles system, der kan håndtere logistikken omkring en genbrugskop, der kan bruges på tværs af byen. Derfor har der været en løbende dialog om projektet, og mere end 25 kaffebarer har allerede tilkendegivet, at de støtter op om idéen om vaskbare genbrugskopper med pant.

Det er forventningen, at man vil kunne vælge en vaskbar genbrugskop, når man bestiller sin latte eller cortado allerede i år. Pantkopperne skal kunne købes og afleveres mange steder i byen, så det bliver så nemt som muligt at pante koppen, når den er tom.

Fakta

  • Annoncering af udbud: udbud.dk
  • Forsøget med et at etablere et cirkulært system, der kan håndtere takeaway-emballage i byrummet er et par skridt foran europæisk lovgivning om udvidet producentansvar i 2025 (SUPD-direktivet) og understøtter den nationale målsætning om 50 % reduktion af visse takeaway-emballager af plast i 2026 (Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi: aftaletekst.pdf (regeringen.dk) )