Vi bygger Aarhus større – og bedre

Nye bygninger er skudt op mange steder i Aarhus de seneste år, og den udvikling vil fortsætte. Væksten bidrager til vores velstand og vores by, men vi skal ikke have mere travlt, end at vi også tager os tid til at få de rigtige løsninger. Dermed ikke sagt, at byggesager skal tage længere tid, end det er tilfældet i dag, men vi skal et smut op i helikopteren og se på, om vi i samarbejde kan gøre det endnu bedre ved at tænke stort.

Det er ingen hemmelighed, at der er rigtig mange forskellige holdninger til, hvordan Aarhus skal udvikle sig. Og vi oplever i stigende grad, at der opstår modstand mod byggeprojekter, når borgere i et lokalområde opdager, at der skal bygges nyt. De kan synes, at byggeriet er for højt, at det ikke passer ind i området, at der vil komme mere trafik eller lignende.

Ubehageligt og dyrt

Denne modstand kan forhale projekter, som en bygherre har arbejdet med i flere år, når vi politikere skal tage stilling efter borgerinddragelse osv. Det kan være ubehageligt og dyrt for bygherren med udsættelse af byggestart og mulige ændringer på projektet. Det er ofte nødvendige demokratiske processer, men jeg tror, at vi kan gøre tingene mere smidigt ved at tænke i helheder.

Tidligere lavede vi små lokalplaner for mindre områder, når en bygherre kom med et projekt. I dag vil vi i højere grad se på, om vi kan inddrage et større område, så vi kan tage hensyn til sammenhængen i måske et helt kvarter – som forhåbentligt også i større omfang vil tilfredsstille de beboere, der i forvejen bor i området.

Spillerummet

Vi har oplevet, at det kan være svært for udviklerne, når de går i gang med et projekt, de ikke kender alle rammer og forudsætninger for. Ved at sørge for at de sammenhængende områder er tænkt ind, at borgerinddragelsen og forundersøgelser er på plads, vil bygherren i større grad kende spillerummet.

Det vil også sikre en større kvalitet, som vi alle i sidste ende kun kan være tilfredse med. Alt andet lige er det jo mere tilfredsstillende at udføre et projekt, som mere høster anerkendelse end kritik og mishagsytringer.

Jeg er selvfølgelig helt på det rene med, at det kan tage tid at få en plan for et stort område med mange forskellige grundejere på plads, og tid koster som bekendt penge. Men hvis vi kan spare tid i den anden ende ved at opnå afklaring på forhånd og samtidig opnå en større kvalitet, så tror jeg på, at vi kan høste flere smil end sure miner i den by, som heldigvis er mest kendt for det første.