Gå til sidens indhold
 
23.01.2014

Ugens Aarhushistorie - Aarhus Hallen

Klemt inde for enden af Skt. Knuds Torv, hvor Netto holder til i dag, blev Aarhus-Hallen 1. april 1938 indviet. På trods af dens uanselige størrelse udefra var hallen ved da Danmarks næststørste hal med plads til 5-6000 mennesker; kun overgået af Forum i København.

Omkring 1920 var der i Aarhus et voksende behov for et sted til afholdelse af store indendørs arrangementer i midtbyen. Derfor begyndte flere af byens borgere i 1920 at samle penge ind til opførelsen af en hal i Aarhus centrum. Indsamlingen blev koordineret af prosektor Gregersen, men der skulle gå 15 år, før en sådan hal blev godkendt i byrådet. C.F. Møller fik til opgave at tegne bygningen og 1. april 1938 åbnede Aarhus-Hallen.

 

Restaurant Tarantella

Det var især Aarhus-Hallens tilhørende restaurant, Tarantella, der blev samlingspunkt for de kulturelt interesserede aarhusianere. Højst usædvanligt skulle man betale entré for overhovedet at komme ind på restauranten, men var man først inde, var man sikret gedigen underholdning. Restauranten var opdelt i terrasser med fint opdækkede borde. På en balkon spillede orkestret, mens artister, sangere og dansere optrådte på scenen. Den kunne skydes ud over dansegulvet. 

 

Inden for de første to år af restaurantens levetid lykkedes det at tiltrække flere store udenlandske navne. I samme måned som åbningen kunne man opleve den verdensberømte amerikanske jazzpianist ”Fats” Waller sammen med Svend Asmussen, mens det i november 1938 var Josephine Baker der svingede med sit bananskørt på scenen.

 

Schalburgtage i 1944

Forlystelseslivet i Aarhus fortsatte under besættelsestiden, men på grund af den forværrede økonomi måtte det aarhusianske publikum nu nøjes med lokale artister i stedet for internationale stjerner. Aarhusianernes forlystelsesliv blev alligevel i længden for meget for besættelsesmagten, og 30. september 1944 blev restauranten ramt af schalburgtage.

Også Håndværkerforeningens sal i Paradisgade, Molles Kro i Skolegade og Vennelyst blev sprængt i luften mellem oktober 1944 og januar 1945.

 

På is og cykel i Aarhus-Hallen

Aarhus-Hallen blev gennem årene brugt til et væld af store arrangementer. Her blev eksempelvis holdt politiske møder, mannequin- og gymnastikopvisninger, boksestævner, udstillinger, filmfremvisninger, afdansningsballer, håndboldstævner og cirkusforestillinger.

Af de mest populære arrangementer kan nævnes det amerikanske Holiday on Ice, som besøgte Aarhus-Hallen i 1954 og igen i 1956, hvor det blev set af ikke mindre end 62.000 mennesker. Også 6-dagesløbet, som blev kørt i perioden 1954-1961, trak et stort publikum til Aarhus-Hallen. Banen var med sine kun 114,5 meter en af Europas korteste, og flere ryttere måtte tage søsygepiller for at klare de mange runder.

 

Konkurs og videre drift

Efter blot 23 år gik A/S Aarhus-Hallen konkurs i 1961. Hallen blev efter konkursen brugt til forskellige arrangementer. Eksempelvis gæstede det engelske rockband The Who hallen i 1965. Bandet nåede dog kun at spille i 25 sekunder, inden publikum invaderede scenen og smadrede instrumenter og udstyr.

 

Efter konkursen var hallen blandt andet hjemsted for forskellige restauranter og dansesteder, en bowlinghal, en postterminal og i dag en biograf.

 

Læs mere om Aarhus-Hallen (åbner i et nyt vindue)

 

Billedtekst:
I nogle kolde februardage i 1953 var Aarhus-Hallen omdannet til et rulleskøjtemekka. En professionel skøjteinstruktør gav demonstrationer og gode råd, men ellers var der fri leg for børn og barnlige sjæle i alle aldre. Fotograf: Børge Venge, 24. februar 1953. Original i Aarhus Stiftstidendes Billedsamling, Erhvervsarkivet, leveret af Aarhus Stadsarkiv.

 

Link til denne side

Nyheder

 • 15.08.2017

  Ugens Aarhushistorie - Opdag Beder

  Mangler du inspiration til sommerferieaktiviteter, har Stadsarkivet her et godt bud. Med app’en Opdag Aarhus i hånden kan du gå på opdagelse i byens historie eller få spændende naturoplevelser. Vi inviterer i denne uge til en guidet tur til Beder, hvor bygninger bliver beskrevet med tekst og billeder. Hent app’en, slå placeringstjenesten til på din mobil, og en lille blå markør fortæller, hvor du befinder dig på ruten, og hvor tæt du er på næste fortællested. Du kan downloade appen via AppStore eller Google Play.
 • 08.08.2017

  Vis os dit fotoalbum og giv en kopi til byens arkiv

  Har du familiens fotoalbum liggende, og tror du de rummer billeder af interesse for byens historie? Det tror vi.
 • 07.08.2017

  Ugens Aarhushistorie - Opdag Lystrup

  Mangler du inspiration til sommerferieaktiviteter, har Stadsarkivet her et godt bud. Med app’en Opdag Aarhus i hånden kan du gå på opdagelse i byens historie eller få spændende naturoplevelser. Vi inviterer i denne uge til en guidet tur til Lystrup, hvor bygninger bliver beskrevet med tekst og billeder. Hent app’en, slå placeringstjenesten til på din mobil, og en lille blå markør fortæller, hvor du befinder dig på ruten, og hvor tæt du er på næste fortællested. Du kan downloade appen via AppStore eller Google Play.
 • 31.07.2017

  Ugens Aarhushistorie - Opdag Frederiksbjerg

  Mangler du inspiration til sommerferieaktiviteter, har Stadsarkivet her et godt bud. Med app’en Opdag Aarhus i hånden kan du gå på opdagelse i byens historie eller få spændende naturoplevelser. Vi lægger ud med en guidet tur på Frederiksbjerg, hvor bygninger bliver beskrevet med tekst og billeder. Slå placeringstjenesten til på din mobil, og en lille blå markør fortæller, hvor du befinder dig på ruten, og hvor tæt du er på næste fortællested. Du kan downloade appen via AppStore eller Google Play.
 • 24.07.2017

  Ugens aarhushistorie - Bellevue - fra skydebane til fluepapir

  Sommerferien er over os, og så snart det lunefulde danske sommervejr tillader det, valfarter turister og aarhusianere til byens mange strande. Denne uge fortæller Stadsarkivet historien om, hvordan stranden ved Bellevue blev byens fluepapir.

 
 

Opdateret: 28.3.2014

Afdeling:

Send kommentar: Aarhus Stadsarkiv

Telefon: +45 89 40 48 00 / 41 85 65 45

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code