Gå til sidens indhold
 
07.12.2015

Ugens Aarhushistorie - Da afholdsbevægelsen havde vind i sejlene

I dag findes der ikke mange af dem, men for 100 år siden havde enhver stationsby med respekt for sig selv et eller flere afholdshoteller. Fænomenet var tæt knyttet til afholdsbevægelsen, og hotellerne lagde ofte lokaler til bevægelsens møder og sammenkomster.

Afholdsbevægelsen opstod i kølvandet på oplysningstiden i slutningen af 1700-tallet. I oplysningstiden herskede et ideal om at tage ansvar for eget liv ud fra både politiske, etiske og religiøse motiver. Siden kom det til udtryk gennem en række folkelige bevægelser, der tog afstand fra at drikke alkohol. På hotelsiden kom bevægelsen til udtryk på to måder, folkeligt og kristeligt, hvor sidstnævnte for eksempel rummede sømandshjem og missionshoteller, der typisk var indrettet som restauration, læsesal og kirke.

 

 

De aarhusianske afholdshoteller

Missionshoteller har Aarhus haft flere af. I Frederiksgade lå i mange år Aarhus Ny Missionshotel. Bygningen blev i 1907 købt af hotelejer Carl Nielsen og etableret som missionshotel med 40 værelser. Missionshotellet i Frederiksgade dannede også ramme om Aarhus Afholdsforenings møder. Foreningen blev stiftet i 1880 for "at arbejde henimod Drikkeondets Udryddelse" af nordmanden fra Stavanger, John F. Hanson, der virkede som kvækerpræst.

 

Hanson besøgte Aarhus i forbindelse med afholdelsen af det første ”totalafholdsforedrag” i marts 1880, og i forlængelse deraf inviterede han allerede dagen efter til et andet foredrag på rådhuset. Resultatet blev etableringen af Aarhus Afholdsforening af 1880, og 27 mænd og kvinder meldte sig allerede i løbet af foredraget.  Hver torsdag aften kl. 8 holdt foreningen møde og var i 1898, fremgår det af en notits fra Aarhus Vejviser, oppe på 400 medlemmer. Missionshotellet i Frederiksgade bestod indtil 1978, hvorefter bygningen blev sæde først for stadsingeniørens kontor, senere for Aarhus Skolevæsen.

 

Det mest kendte afholdshotel i Aarhus var måske nok Missionshotellet Ansgar på Banegårdspladsen 14. Hotellet blev grundlagt i Ryesgade 29 i 1930, men oplevede så stor tilslutning, at det i 1937 kunne rykke ind i en af de store nyopførte bygninger langs Banegårdspladsen og Park Allé. Alkohol og dans var ikke tilladt på hotellet. Til gengæld blev der hver morgen afholdt andagt for personalet og gæster. Både i 1955 og 1967 må hotellet udvide for at imødekomme den store tilslutning, og efter en udvidelse i 1985 er hotellet med 180 værelser og 211 senge byens største. Først i 1994 blev der åbnet op for servering af øl og vin. Spiritus kom to år senere, da hotellet blev solgt for at blive indrettet til Hotel Plaza.

 

Udover Ansgar og Aarhus Ny Missionshotel fandtes der i 1940 også Baagø’s Missionshotel i Ryesgade 31 og missionshotellet Norden i Ryesgade 29.

 

 

Afholdsmændene

Afholdsbevægelsen har haft mange prominente forkæmpere som eksempelvis Peter Sabroe, der ikke var bleg for at gå ind på et tilfældigt værtshus og holde dundertale for gæsterne. Men der er en bestemt person, der nok mere end andre har været identificeret med afholdsbevægelsen i Aarhus, nemlig Lars Larsen-Ledet.

 

Larsen-Ledet var som redaktør med fra begyndelsen, da Afholdsdagbladet blev oprettet i 1906. Han var i løbet af sin karriere blandt andet medlem af Viby Sogneråd, folketingskandidat for først De Radikale og senere Socialdemokratiet, bestyrelsesmedlem af Danske Afholdsselskabers Landsforbund og bestyrelsesmedlem og senere æresmedlem af IOGT. Larsen-Ledet var en mand, som viede sit liv til bekæmpelse af alkoholen, og det på trods af at afholdsmænd ifølge en artikel i Aarhus Amtstidende i 1940 ofte var udsat for "Forfølgelser, Haan og Spot".

 

Alligevel kunne Lars Larsen-Ledet i 1949 udtale til Aarhus Stiftstidende, at: "Jeg ønsker absolut ikke at være nogen anden end den, jeg er. Jeg er fuldkommen tilfreds med den Karrusel, jeg kører rundt i, og jeg er ikke misundelig paa dem, der synes, at deres er rigere udstyret og har mere liflig Musik i Lirekassen."

 

 

Læs mere på AarhusWiki.dk (nyt vindue)

 

 

Billedtekst:

I 1956 blev der afholdt kongres for afholdsfolk på Aarhus Universitet, og blandt deltagerne var afholdsagitator Lars Larsen-Ledet (th.). Fotograf Børge Venge, Århus Stiftstidendes arkiv, Rigsarkivet Aarhus, leveret af Aarhus Stadsarkiv.

Link til denne side

Nyheder

 • 15.08.2017

  Ugens Aarhushistorie - Opdag Beder

  Mangler du inspiration til sommerferieaktiviteter, har Stadsarkivet her et godt bud. Med app’en Opdag Aarhus i hånden kan du gå på opdagelse i byens historie eller få spændende naturoplevelser. Vi inviterer i denne uge til en guidet tur til Beder, hvor bygninger bliver beskrevet med tekst og billeder. Hent app’en, slå placeringstjenesten til på din mobil, og en lille blå markør fortæller, hvor du befinder dig på ruten, og hvor tæt du er på næste fortællested. Du kan downloade appen via AppStore eller Google Play.
 • 08.08.2017

  Vis os dit fotoalbum og giv en kopi til byens arkiv

  Har du familiens fotoalbum liggende, og tror du de rummer billeder af interesse for byens historie? Det tror vi.
 • 07.08.2017

  Ugens Aarhushistorie - Opdag Lystrup

  Mangler du inspiration til sommerferieaktiviteter, har Stadsarkivet her et godt bud. Med app’en Opdag Aarhus i hånden kan du gå på opdagelse i byens historie eller få spændende naturoplevelser. Vi inviterer i denne uge til en guidet tur til Lystrup, hvor bygninger bliver beskrevet med tekst og billeder. Hent app’en, slå placeringstjenesten til på din mobil, og en lille blå markør fortæller, hvor du befinder dig på ruten, og hvor tæt du er på næste fortællested. Du kan downloade appen via AppStore eller Google Play.
 • 31.07.2017

  Ugens Aarhushistorie - Opdag Frederiksbjerg

  Mangler du inspiration til sommerferieaktiviteter, har Stadsarkivet her et godt bud. Med app’en Opdag Aarhus i hånden kan du gå på opdagelse i byens historie eller få spændende naturoplevelser. Vi lægger ud med en guidet tur på Frederiksbjerg, hvor bygninger bliver beskrevet med tekst og billeder. Slå placeringstjenesten til på din mobil, og en lille blå markør fortæller, hvor du befinder dig på ruten, og hvor tæt du er på næste fortællested. Du kan downloade appen via AppStore eller Google Play.
 • 24.07.2017

  Ugens aarhushistorie - Bellevue - fra skydebane til fluepapir

  Sommerferien er over os, og så snart det lunefulde danske sommervejr tillader det, valfarter turister og aarhusianere til byens mange strande. Denne uge fortæller Stadsarkivet historien om, hvordan stranden ved Bellevue blev byens fluepapir.

 
 

Opdateret: 07.12.2015

Afdeling:

Send kommentar: Aarhus Stadsarkiv

Telefon: +45 89 40 48 00 / 41 85 65 45

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code