Gå til sidens indhold
 
07.12.2015

Ugens Aarhushistorie - Da afholdsbevægelsen havde vind i sejlene

I dag findes der ikke mange af dem, men for 100 år siden havde enhver stationsby med respekt for sig selv et eller flere afholdshoteller. Fænomenet var tæt knyttet til afholdsbevægelsen, og hotellerne lagde ofte lokaler til bevægelsens møder og sammenkomster.

Afholdsbevægelsen opstod i kølvandet på oplysningstiden i slutningen af 1700-tallet. I oplysningstiden herskede et ideal om at tage ansvar for eget liv ud fra både politiske, etiske og religiøse motiver. Siden kom det til udtryk gennem en række folkelige bevægelser, der tog afstand fra at drikke alkohol. På hotelsiden kom bevægelsen til udtryk på to måder, folkeligt og kristeligt, hvor sidstnævnte for eksempel rummede sømandshjem og missionshoteller, der typisk var indrettet som restauration, læsesal og kirke.

 

 

De aarhusianske afholdshoteller

Missionshoteller har Aarhus haft flere af. I Frederiksgade lå i mange år Aarhus Ny Missionshotel. Bygningen blev i 1907 købt af hotelejer Carl Nielsen og etableret som missionshotel med 40 værelser. Missionshotellet i Frederiksgade dannede også ramme om Aarhus Afholdsforenings møder. Foreningen blev stiftet i 1880 for "at arbejde henimod Drikkeondets Udryddelse" af nordmanden fra Stavanger, John F. Hanson, der virkede som kvækerpræst.

 

Hanson besøgte Aarhus i forbindelse med afholdelsen af det første ”totalafholdsforedrag” i marts 1880, og i forlængelse deraf inviterede han allerede dagen efter til et andet foredrag på rådhuset. Resultatet blev etableringen af Aarhus Afholdsforening af 1880, og 27 mænd og kvinder meldte sig allerede i løbet af foredraget.  Hver torsdag aften kl. 8 holdt foreningen møde og var i 1898, fremgår det af en notits fra Aarhus Vejviser, oppe på 400 medlemmer. Missionshotellet i Frederiksgade bestod indtil 1978, hvorefter bygningen blev sæde først for stadsingeniørens kontor, senere for Aarhus Skolevæsen.

 

Det mest kendte afholdshotel i Aarhus var måske nok Missionshotellet Ansgar på Banegårdspladsen 14. Hotellet blev grundlagt i Ryesgade 29 i 1930, men oplevede så stor tilslutning, at det i 1937 kunne rykke ind i en af de store nyopførte bygninger langs Banegårdspladsen og Park Allé. Alkohol og dans var ikke tilladt på hotellet. Til gengæld blev der hver morgen afholdt andagt for personalet og gæster. Både i 1955 og 1967 må hotellet udvide for at imødekomme den store tilslutning, og efter en udvidelse i 1985 er hotellet med 180 værelser og 211 senge byens største. Først i 1994 blev der åbnet op for servering af øl og vin. Spiritus kom to år senere, da hotellet blev solgt for at blive indrettet til Hotel Plaza.

 

Udover Ansgar og Aarhus Ny Missionshotel fandtes der i 1940 også Baagø’s Missionshotel i Ryesgade 31 og missionshotellet Norden i Ryesgade 29.

 

 

Afholdsmændene

Afholdsbevægelsen har haft mange prominente forkæmpere som eksempelvis Peter Sabroe, der ikke var bleg for at gå ind på et tilfældigt værtshus og holde dundertale for gæsterne. Men der er en bestemt person, der nok mere end andre har været identificeret med afholdsbevægelsen i Aarhus, nemlig Lars Larsen-Ledet.

 

Larsen-Ledet var som redaktør med fra begyndelsen, da Afholdsdagbladet blev oprettet i 1906. Han var i løbet af sin karriere blandt andet medlem af Viby Sogneråd, folketingskandidat for først De Radikale og senere Socialdemokratiet, bestyrelsesmedlem af Danske Afholdsselskabers Landsforbund og bestyrelsesmedlem og senere æresmedlem af IOGT. Larsen-Ledet var en mand, som viede sit liv til bekæmpelse af alkoholen, og det på trods af at afholdsmænd ifølge en artikel i Aarhus Amtstidende i 1940 ofte var udsat for "Forfølgelser, Haan og Spot".

 

Alligevel kunne Lars Larsen-Ledet i 1949 udtale til Aarhus Stiftstidende, at: "Jeg ønsker absolut ikke at være nogen anden end den, jeg er. Jeg er fuldkommen tilfreds med den Karrusel, jeg kører rundt i, og jeg er ikke misundelig paa dem, der synes, at deres er rigere udstyret og har mere liflig Musik i Lirekassen."

 

 

Læs mere på AarhusWiki.dk (nyt vindue)

 

 

Billedtekst:

I 1956 blev der afholdt kongres for afholdsfolk på Aarhus Universitet, og blandt deltagerne var afholdsagitator Lars Larsen-Ledet (th.). Fotograf Børge Venge, Århus Stiftstidendes arkiv, Rigsarkivet Aarhus, leveret af Aarhus Stadsarkiv.

Link til denne side

Nyheder

 • 27.06.2017

  Stadsarkivar træder ind i global bestyrelse

  Historikeren Søren Bitsch Christensen har siden 2011 været leder af det nyetablerede stadsarkiv i Aarhus, og nu skal han passe en international toppost ved siden af. Han er for en foreløbig fireårig periode valgt til generalsekretær og bestyrelsesmedlem i den globale sammenslutning af stads- og lokalarkiver, SLMT, under International Council on Archives.
 • 19.06.2017

  Ugens Aarhushistorie - Oplysning til Borgerne om Samfundet

  Nyt i arkivet. Stadsarkivet har modtaget en stor filmsamling fra Aarhus Filmværksted. I denne uge fortæller arkivet anden del af historien om det lokale filmværksted, der blev etableret i 1978 som et aktivistisk filmmiljø.
 • 12.06.2017

  Ugens Aarhushistorie - Da folket gik til filmen

  I denne og næste uge tegner Aarhus Stadsarkiv et portræt af Aarhus Filmværksted. Først bestod værkstedet af en lille kreds af aktivister, der sled i det med deres primitive udstyr til støtte for politiske sager. Siden blev det en åben og professionaliseret forening (senere en fond), som lavede lokal-tv og støttede filmiske talenter. Værkstedets båndarkiv er afleveret til Stadsarkivet.
 • 07.06.2017

  Ugens Aarhushistorie - En politigård rejser sig som et fort i røde mursten

  I 1929 blev det aarhusianske politi lovet en politigård, men det skulle tage 54 år at indfri løftet. Her fortæller Stadsarkivet anden del af historien om, hvor byens politi har holdt til igennem tiderne.
 • 22.05.2017

  Ugens Aarhushistorie - Den første politistation lå i en treværelses lejlighed

  Det blev allerede besluttet at bygge en politistation i 1867, men det kom til at tage lang tid, før det aarhusianske politi fik et hjem. Her fortæller Stadsarkivet første del af historien.
 
 

Opdateret: 07.12.2015

Afdeling:

Send kommentar: Aarhus Stadsarkiv

Telefon: +45 89 40 48 00 / 41 85 65 45

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code