Mejeriindustrien er udfordret af en uforholdsmæssig høj klimabelastning på grund af høj CO2-udledning, areal- og vandforbrug. Alternative plantebaserede produkter er derfor i høj vækst, men inden for ostekategorien er der kun få alternative produkter på markedet, fordi smag, funktionalitet og ernæring ikke lever op til den rent mejeri-baserede ost.

PlanetDairy vil løse problemet ved anvendelse af præcisionsfermentering samt fermentering og biologiske reaktioner mellem mejeriprodukter og planter, og udvikle bæredygtige produkter, der ikke går på kompromis med smag, funktionalitet og ernæring.

Hos PlanetDairy ser man et potentiale for at øge efterspørgslen efter en mere klimavenlig ost ved indledningsvist at introducere blandingsprodukter, hvor komælk gradvist erstattes af planteingredienser og nye alternative proteiner. Efterhånden som præcisionsfermenteringen modnes og opskaleres, vil produkterne gradvist kunne gøres 100% fri for komælk

Køkkenerne og brugerne på henholdsvis Tilst Skole, Hasle Plejehjem og Forsorgshjemmet Østervang samarbejder med PlanetDairy om at afprøve, optimere og målrette PlanetDairy’s produktsortiment med henblik på efterfølgende kommercialisering. I løbet af projektet får køkkenerne leveret et klimavenligt ostesortiment i form af skæreost til morgenmad/ostemad og revet ost til madlavning med tilhørende opskrifter. Produkterne bedømmes således af både køkkenpersonalet og brugerne, og PlanetDairy indsamler systematisk feedback, som bruges i videreudviklingen af produkterne.

For Aarhus Kommune er det vigtigt, at der hele tiden kommer nye og mere klimavenlige fødevarer på markedet, som kan bidrage til at reducere CO2-forbruget uden, at brugerne oplever en forringet smag og kvalitet.

Resultaterne af projektet forventes at foreligge primo 2023.