Gå til hovedindhold

Hjælp til børn og unge i mistrivsel sendes i borgerhøring

I dag sender Børn og Unge, Aarhus Kommune i alt 20 konkrete forslag om hjælp til børn og unge i mistrivsel i borgerhøring.

12. maj 2022
  • Læs op

Indhold

    Bag forslagene ligger det faktum, at et stigende antal børn og unge mistrives i Aarhus Kommune. Det lægger pres på børn og familier, og det presser dagtilbud, skoler, fritidstilbud og PPR, som det blev afdækket i analysen af bredere børnefællesskaber på almenområdet, specialområdet og i PPR, offentliggjort i starten af februar.

    Siden er fulgt workshops, hvor en bred vifte af aktører har leveret deres bud på, hvordan vi finder meningsfulde, mulige løsninger.

    Jeg er glad for og imponeret over, hvor stor interesse, der har været for at bidrage. Alle parter har været engagerede, og der er kommet rigtig mange gode forslag til, hvad vi kan gøre anderledes for børn og unge, som har behov for ekstra støtte, og hvad der er vigtigt at have fokus på, når vi skal ny- og gentænke området,” siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

    Tværfaglige workshops og netværksmøder kastede i første omgang ca. 1.200 idéer, synspunkter og statements af sig. Af disse blev omkring 100 idéer uddybet, analyseret, systematiseret i temaer og til sidst skrevet sammen til i alt 20 konkrete løsningsforslag.

    Nogle forslag skal ændre dele af praksis i dagtilbud, skoler, fritidstilbud og tilbud til børn med udfordringer og kan umiddelbart implementeres. Andre skal bidrage til nybrud i forhold til det forebyggende arbejde, og hvad børn, som har behov for ekstra støtte, skal tilbydes af kommunen. Det gælder bl.a. udbredelse af NEST-klasser, tidligere indsats tættere på praksis fra PPR og fokus på at skabe sammenhængende, velkoordinerede og smidige forløb for de børn og familier, som har behov for afklaring om specialpædagogisk tilbud.

    Flere børn og unge mistrives i en grad, så de har brug for hjælp. Det kalder på flere ressourcer, som det ligger på mine og byrådets skuldre at sikre til de kommende budgetforhandlinger. Men derudover er der også behov for, at vi gentænker dele af vores praksis på specialområdet. Skal PPR tættere på praksis, så vi tidligere kan hjælpe de børn, der viser tegn på mistrivsel? Skal vi have tværfaglige teams med én klar og tydelig tovholder, så det ikke er op til forældrene at sikre fremdrift og sammenhæng i forløbet omkring deres barns udfordringer? Løsningsforslagene bærer præg af, at vi med god hjælp fra en bred vifte af aktører, er lykkes med at stille os selv gode og grundlæggende spørgsmål. Jeg ser frem til høringen af løsningsforslagene,” siger Thomas Medom.

    Efter høringsperioden vil forslagene blive revideret, og de vil være en del af materialet til forhandlingerne om budget 2023-2026. Herefter det vil blive besluttet, hvilke løsningsforslag der skal bruges, når Børn og Unge i efteråret 2022 skal udarbejde en handleplan for, hvordan der i Aarhus Kommunes dagtilbud, skoler, fritidstilbud og PPR skal arbejdes med børn i udfordringer på nye måder.

    Læs mere om analysen af bredere børnefællesskaber på almenområdet, specialområdet og i PPR og se de 20 løsningsforslag, som sendes i borgerhøring.

    Yderligere oplysninger

    Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, tlf. 27 51 79 61.