Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Stort rygstød til biodiversiteten i Aarhus

Aarhusianerne kan se frem til mere biodiversitet, når flere planter og dyr flytter ind i byens parker, og skovene får mere vand og vild natur som en del af et nyt EU-finansieret projekt.

24. okt. 2022
  • Læs op

Indhold

     

    En økonomisk indsprøjtning fra EU skal sætte turbo på projekter, der gør Aarhus mere vild. En del af de 22. mio. kr. skal bruges på at gøre 10 af byens grønne områder mere vilde og skabe bedre grønne forbindelser imellem dem, så dyr og planter kan sprede sig.

    "Aarhus skal være en levende og grøn by, som vi kan nyde og være aktive i. Naturen i nogle af vores smukke områder får nu et ordentligt rygstød, som kommer til glæde for dyr, planter og ikke mindst aarhusianere, som ønsker mere vild natur", siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

    Ud over det vil projektet også gøre en indsats for at gøre andre dele af Aarhus mere vild. Aarhusianere, virksomheder, boligforeninger m.m. er nemlig vigtige aktører, hvis dyr og planter skal kunne sprede sig via grønne forbindelser.

    "Vi håber, at aarhusianerne vil være med til at styrke biodiversiteten. Det kan være, at ens virksomhed kan omlægge store græsarealer, så de får vilde blomster eller små vandhuller. Eller man har lyst til at kaste sig over det i ens egen have", siger Kristiina Mardi, projektleder, Teknik og Miljø.

    Større og mere varierede naturoplevelser
    Projektet vil også arbejde med biodiversiteten i og omkring Marselisborgskovene og Brabrand Sø, så aarhusianerne kan få større naturoplevelser med mere vild natur, uberørt skov og flere arter.

    I Marselisborgskovene skal plejen og driften sikre, at biodiversiteten bliver højnet. Det sker blandt andet ved at genetablere naturlige søer og vandløb med dødt ved.

    I området ved Brabrand Sø vil fuglene få optimale forhold, når sivene holdes i en lav højde. Derudover skal nye teknologiske løsninger testes for at optimere driften.

    Projektet løber over de næste fem år og går under navnet ”Urban LIFE-circles”. Det er et internationalt samarbejde mellem otte partnere fra henholdsvis Aarhus, Tartu i Estland og Riga i Letland.


    Fakta

    • De 10 grønne områder er: Riis Skov, Vennelystparken, Åparken, Åby Park, Hasle Bakker, Klokkerparken, Stavtrup Skovplantning, Vårkærparken, Byvangen og Tangkrogen
    • Projektet er et samarbejde mellem 8 forskellige partnere, herunder universiteter og NGO’er fra Aarhus, Tartu By og Tartu Universitet i Estland og Riga By og Den Letiske Naturfond. I løbet af projektperioden skal de samarbejdende parter udveksle erfaringer.
    • EU har givet 13 mio. kr. i tilskud til projektet, mens Aarhus Kommune selv bidrager med 9 mio., så det samlede projekt har en økonomi på 22 mio. kr.
    • Bevillingen kommer fra EU-puljen ”LIFE-2021-SAP-NAT (Nature & Biodiversity - Standard Action Projects (SAP))”, som støtter projekter, der arbejder for at forbedre biodiversiteten og skabe mere vild natur i urbane områder.