Gå til hovedindhold
Sprog og læsning

Sæt fokus på julens sprog med Sprogjulekalenderen

Sprogjulekalenderen er Børn og Unges julekalender, der sætter fokus på julens sprog i børnehøjde. Den er udviklet til at kunne bruges af pædagogisk personale i dagtilbud.

  • Læs op

Indhold

    Sprogjulekalenderen er udviklet i et samarbejde mellem Pædagogik, Undervisning og Fritid (PUF) og Børnekulissen. Materialet er udsendt til alle vuggestuer og børnehaver i Aarhus Kommune.

    I juletiden optræder der mange nye og anderledes ord, som ikke er en del af det sprog, børnene møder i deres almindelige dagligdag. Det er de ord, Sprogjulekalenderen sætter fokus på.

    Julens ord har også stor betydning for de traditioner, man ønsker at videregive og skabe for børn i dagtilbud. Hensigten er, at børn gennem Sprogjulekalenderen og dens ord får udvidet deres forståelse af og erfaringer med, hvad vi gør og oplever i juletiden, og at børnene på den måde får en kulturel forståelse af, hvad jul er.

    Vil du vide mere om, hvordan Sprogjulekalenderen kan bruges af pædagogisk personale, kan du læse mere i vejledningen nedenfor.

    Hvad indeholder Sprogjulekalenderen?

    Sprogjulekalenderen indeholder følgende materialer:

    • 24 ordkort med illustrationer. På bagsiden af ordkortet er der forslag til, hvilke samtaler ordet kan give anledning til at have med børnene nu og her, og hvilke aktiviteter du senere kan sætte i gang, som relaterer sig til ordet. De 24 ordkort bor i en lille kuffert. Vi anbefaler at ordkortene fremstilles i pap, så de kan holde til, at børnene kan få dem i hænderne og lege med dem.

    • Fingerdukken Søren Banjomus bor også i kufferten. Søren Banjomus er den gennemgående karakter gennem Sprogjulekalenderen, og han kan være med til at sætte rammen om jeres nye juletradition. Du kan bruge Søren Banjomus på forskellige måder. Når du holder samling, kan han f.eks. banke på kufferten og fortælle, at nu skal I åbne kufferten for at finde dagens juleord. I kan også gå på jagt efter Søren Banjomus på billederne, for hvor gemmer han sig mon denne gang?

    • 24 plakater med de samme ord og illustrationer som på ordkortene. På plakaterne finder du de samme aktivitetsforslag som på bagsiden af ordkortet. Når du hænger plakaterne synligt op, kan det også give forældrene en opmærksomhed på julens ord og måske endda idéer til, hvad de kan lave af aktiviteter derhjemme.

    • Et stort myldrebillede, hvor alle 24 illustrationer indgår i sammenhæng med hinanden. Med myldrebilledet kan børn og voksne gå på opdagelse og skabe deres egne julefortællinger og lege.

    De printbare materialer, kan hentes her. Kuffert og mus skal I selv anskaffe.

    Materialer - Børnehave

    Materialer - Vuggestue

    Som et supplement til Sprogjulekalenderen har vi lavet 10 julesange- og remser med tilhørende fagter. De kan ses nedenfor og kan med fordel deles med forældre, så der skabes sammenhæng mellem dagtilbud og hjem.

    Klokken kimer

    Nissedrenge nissepiger

    Nissernes land

    Inde i mit kræmmerhus

    Skorstensvisen

    Frost frost

    Når det regner er der klejner

    Dip dap drillenisse

    Trylleknap

    Kif kaf kuffert

    Vi danser om et juletræ

    Sidst opdateret: 23. april 2024